Գազարի օգտակար հատկությունները
Գազարը վիտամինների և միկրոէլեմենտների հարուստ աղբյուր է։
Սննդարար նյութերի պարունակությունը
Բանջարեղենը պարունակում է կարոտին, որը դրական ազդեցություն ունի օրգանիզմում նյութափոխանակության վրա։ Դրա պակասի դեպքում կարող են առաջանալ խանգարումներ՝ թեփ, չոր մաշկ, փխրուն եղունգներ և մազեր։
Բարելավում է տեսողությունը
Գազարը պարունակում է բետա-կարոտին, որը վիտամին A-ի նախորդն է։ Բանջարեղենում պարունակվող լյուտեինը կարևոր դեր է խաղում դեղին բծի դեգեներացիայի նվազեցման և աչքերի առողջության բարելավման գործում։ Այդ նպատակով կարող եք գազարը ներառել ձեր սովորական սննդակարգում։ Բանջարեղենը ավելորդ չի լինի ցանկացած առողջ մարդու սննդակարգում։ Բայց միևնույն ժամանակ, դրա կարևորությունը աչքի հիվանդությունների բուժման մեջ չափազանցված է։
Արմատային բանջարեղենի տեսողությունը բարելավելու մասին առասպելը ի հայտ է եկել Երկրորդ համաշխարհային պատերազմի ժամանակ։ Գազարի ֆենոմենալ օգտակար հատկությունների մասին կեղծ տեղեկատվությունը արհեստականորեն տարածվել է բրիտանացիների կողմից։
Օգնում է հիվանդություններից ապաքինվել
Գազարի հյութը խորհուրդ է տրվում որպես տոնիկ և վիտամինների աղբյուր։ Այն օգնում է արագ ապաքինվել վիրուսային հիվանդություններից։ Դրան նպաստում է արմատային բանջարեղենի մեջ վիտամին C-ի առկայությունը։
Բարելավում է ստամոքս-աղիքային համակարգի աշխատանքը
Մրգերը դրական ազդեցություն ունեն մարսողության վրա։ Գազարը, ինչպես մյուս բանջարեղենները, պարունակում է մանրաթել, որը անհրաժեշտ է ստամոքս-աղիքային համակարգի բնականոն գործունեության համար։ Արմատային բանջարեղենով ուտեստներով դիետաները կարող են խորհուրդ տրվել բժիշկների կողմից որպես լրացուցիչ թերապիա։
Օգտակար է արյան անոթների համար
Գազարի կանոնավոր օգտագործումը բարենպաստ ազդեցություն ունի սրտանոթային համակարգի վրա։ Բանջարեղենը օգնում է նվազեցնել խոլեստերինի մակարդակը և բարելավում է արյան անոթների առաձգականությունը։
Գազարը պարունակում է կալիում։ Այն վազոդիլատոր է, օգնում է իջեցնել արյան ճնշումը։
Բարձրացնում է ոսկրերի ամրությունը
Արմատային բանջարեղենը պարունակում է վիտամին K2: Այն պատասխանատու է ոսկրային հյուսվածքում նյութափոխանակության համար և կանխում է կալցիումի արտահոսքը: Արդյունքում, նվազում է օստեոպորոզի ռիսկը: Սա հատկապես կարևոր է տարեցների և դաշտանադադարից հետո կանանց համար։
Նվազեցնում է սթրեսի մակարդակը
Գազարի օգտակար հատկություններից մեկը նյարդային համակարգը հանգստացնելու ունակությունն է՝ կանխելով դրա հյուծումը: Արմատային բանջարեղենի կանոնավոր օգտագործումը նվազեցնում է նյարդային լարվածությունը և մեծացնում սթրեսի նկատմամբ դիմադրողականությունը: